Moi Kochani Przyszli Czytelnicy!
Długo zastanawiałam
się co przygotować na premierę bloga. Jeszcze dłużej zastanawiałam się,
czy jest sens go tworzyć ;) Zachęcona wsparciem Bliskich postanowiłam
spróbować.
Na powitanie przygotowałam pyszną, jesienną tartę z
serem i śliwkami o migdałowej nucie. Pytając kosztującego ją Pana P.,
czy jest wystarczająco smaczna by publikować ją w internecie usłyszałam,
że wolałby ją zjeść niż wysyłać w świat. Znikła w niecałą dobę... :)
Ciasto:
200g mąki krupczatki
50g mąki pszennej
160g zimnego masła
3 łyżki cukru
3 łyżki zimnej wody
2 żółtka
szczypta soli
Do
zimnej miski wsypujemy mąkę, dodajemy posiekane w kostkę zimnego masło,
żółtka, wodę, cukier i sól. Zagniatamy do uzyskania gładkiej, jędrnej
masy. Zawijamy w folię spożywczą i chłodzimy na dolnej półce lodówki
przez 1h.
Masa śliwkowa
0,5kg wypestkowych, pokrojonych w drobną kostkę śliwek węgierek
3 łyżki cukru (opcjonalnie do smaku)
1 łyżka mąki kukurydzianej
1 płaska łyżka zmielonych migdałów
1 łyżka masła
W
garnku z grubym dnem roztapiamy masło, dodajemy śliwki i smażymy
chwilę. Dodajemy cukier i smażymy, często mieszając aż owoce się
rozpadną (na wolnym gazie około 25minut), wsypujemy migdały, mąkę,
mieszamy energicznie, cukier do smaku. Gotujemy 5minut często mieszając.
Uzyskujemy gęstą masę o prawie jednolitej strukturze, jeśli ktoś chce można zmiksować na gładko ;)
Masa serowa
15dag białego sera zmielonego (ja zmiksowałam prawdziwy twaróg)
1 jajko
1 płaska łyżka zmielonych migdałów
1 łyżeczka cukru migdałowego
cukier do smaku
Miksujemy wszystkie składniki, dodajemy cukier do smaku i jeszcze chwilę miksujemy.
+ garść słupków migdałowych
+ sok z połówki cytryny
+ cukier puder
Sok z cytryny ucieramy z cukrem pudrem do uzyskania gęstego lukru.
3/4
schłodzonego ciasta rozwałkowujemy. Formę (ja piekłam w ceramicznej,
niewymagającej natłuszczania) wykładamy ciastem, nakłuwamy widelcem i
obciążamy. Pieczemy około 20minut (do lekkiego zarumienienia) w
190stopniach. W międzyczasie z pozostałego ciasta wycinamy paski o
szerokości około 1cm.
Ciasto wyjmujemy z pieca.
Nakładamy kolejno po łyżce masy śliwkowej i serowej, naprzemiennie,aby
uzyskać efekt mozaiki. Posypujemy słupkami migdałów. Nakładamy paski z
ciasta we wzór kratki.
Pieczemy w 190stopniach około 45minut (do zarumienienia).
Po ostygnięciu kratkę lukrujemy.
SMACZNEGO! :)
Hej,
OdpowiedzUsuńzdjęcie tarty w połączeniu z tymi liśćmi jest nieziemskie!
Co do mojej, pomarańczowej to myślę, że warto - jest całkiem świąteczna, więc zawsze można dopisać do grudniowej listy ;)
Ale ładni wygląda :)
OdpowiedzUsuńPozdrawiam i zapraszam częściej